Butik

 

God livskvalitet med ginseng

Hvad er ginseng?

Ginseng er et begreb, der dækker over 11 forskellige slags arter af en langsomt groende planter, hvis rod består af en kraftig, lodret jordstængel og grove, trævlede rødder, som hører til slægten Panax af Araliaceae (dvs. en vedbend-familie). Selve planten er en bjergplante, som vokser i Korea og Kina. Det er dens flotte trævlede rod, som efter 5-6 kan høstes, tørres og bruges til ginsengprodukter. Mange af disse ginsengprodukter er ikke standardiseret produkter (dvs. et ginsengprodukt, der indeholder de rette gensenosider, samt de rette mængder hver gang) og af dårlig kvalitet, hvilket gør, at man bør undgå disse og holde sig til de standardiseret produkter. Det eneste ginsengprodukt, som er tilgængeligt på det danske marked, er Ginsana G115 kapsler som er et styrkende naturmiddel og standardiseret.

 

Forbedret livskvalitet med Ginsana G115

Vinteren på de nordlige breddegrader kan være lang og trist ofte på grund af sygdomme, såsom forkølelse, influenza og lette depressioner. Man kan ligeså oplevende andre livskvalitetshæmmende som en løbende næse, hovedpine, vintertræthed og feber. Ginsana G115 kan lave om på netop dette og styrke livskvaliteten, hvilket bl.a. en undersøgelse foretaget i Italien viser. Dette standardiserede produkt kan ifølge undersøgelsen faktisk hæmme udviklingen af influenza og forkølelser, hvis man tager det i tide. Det er ligeledes blevet vist ved denne undersøgelse, at ginseng øger selve interferondannelsen (ergo et bedre immunsystem) og stimulerer aktiviteten på naturlige dræber celler i blodet. Faktisk er få planter så velundersøgte som ginseng. I dag findes der mere end 10.000 videnskabelige artikler om ginsengs effekter. Det generelle går ud på, at ginseng virker stimulerende på vågenhedsgraden, forbedrer søvnen, øger appetitten på dem med dårlig appetit og forbedrer immunforsvaret i visse situationer. En vis sexstimulerende effekt er der lidt diskussion om, idet det er påvist hos dyr, men lidt tvivlsomt hos mennesker, selvom en bedre livskvalitet nok kan øge lysten noget.

 

Hvordan virker ginseng?

Hvad er det?

Ginseng omfatter forskellige plantearter, der alle tilhører vedbend-familien Aaraliaceae. Den mest almindelige droge (rå eller delvis tilberedt råvare fra planter til fremstilling af lægemidler for eksempel bark, blade, blomster – i denne sammenhæng rod) er koreansk ginseng, der tilhører arten Panax, som ligeså omfatter japansk-, vietnamesisk- og amerikansk ginseng, dog er sibirisk- eller russisk ginseng af arten Eleutherococcus. De formodede aktive indholdsstoffer i selve ginsengroden er saponiner (ginsenosider/eleutherosider).  Alle ginsengprodukter er standardiserede på basis af deres indhold af de specifikke saponiner.

 

Virkningen

Ginseng er et naturlægemiddel og et såkaldt adaptogen, som er defineret ved at være et stof, der kan øge kroppens modstand over for forskellige former for belastninger og dermed øge livskvaliteten/velbefindendet. Mere specifikt menes det, at planten faktisk kan forbedre indlæring, hukommelse, fysisk arbejdsevne, potens, psykomotorisk funktion (betegnelse for psykiske processer og bevægelser) og dæmpe angsttilstande, samt normalisere blodtryk. Der er dog en imidlertid mangelfuld evidens på, at planten kan have den effekt på et hvert individ. Der har bl.a. fundet visse analyser sted, som har vidst, at der ingen overbevisende evidens er på effekten af Panax ginseng.

 

 

Har Ginseng Bivirkninger

Som tidligere nævnt indeholder ginsengroden ginsenosider (består af henholdsvis glykosider og triterpenoid saponin), der er et stof med høj østrogenaktivitet, hvilket i visse tilfælde kan føre til vaginalblødning og mastalgi (brystsmerter, der kan forekomme hos begge køn), doger dette kun tilfældet, hvis man benytter sig af ikke standardiseret ginsengprodukter, så derfor er dette noget man skal holde øje med. Derudover er der desuden efter en langvarig indtagelse af i gennemsnit 3 g dgl. (sædvanlig dosis er 100-400 mg dgl.) blevet beskrevet et såkaldt ’’ginseng abuse syndrom’’, der viser sig gennem hypertension (forhøjet blodtryk), nervøsitet, søvnløshed, hududslæt og diarré. Det er derfor rekommanderet ikke at benytte sig af ginseng, hvis man er gravid.